Uncategorized

Delft Blue (Delfts Blauw)

Delft Blue (Delfts Blauw), е типично синьо-бяла керамика, произведена в град Delft в Нидерландия. Тази керамика е известна със своите сложни и детайлни ръчно рисувани декорации и има дълга история, започваща през 17-ти век.

История на Delft керамиката

  1. Произход: Delft керамиката започва да се произвежда през 17-ти век, когато холандските майстори започват да имитират китайския порцелан, който по това време е много популярен в Европа. Когато търговията с Китай намалява, местните майстори започват да създават своя версия на порцелана.
  2. Развитие: През Златния век на Нидерландия (17-ти век) Delft става център за производство на фаянсова керамика. По това време в града има около 32 фабрики за керамика.
  3. Характеристики: Основната характеристика на Delft керамиката е ръчно рисуваната синя декорация върху бяла глазура. Мотивите често включват пейзажи, флорални мотиви, морски сцени и сцени от ежедневния живот.
  4. Техника: Delft керамиката се произвежда от глина, която след формоване се пече и след това се покрива с бяла глазура. След това върху нея се нанасят ръчно сините декорации и предметът се пече отново, за да се запечата глазурата.

Съвременна Delft керамика

Днес Delft керамиката продължава да се произвежда и е известна по целия свят със своето качество и традиция. Royal Delft (Koninklijke Porceleyne Fles) е най-старият и все още активен производител на Delft керамика, основан през 1653 година.

Колекциониране и популярност

Delft керамиката е високо ценена от колекционери и ценители на изкуството. Антики и съвременни изделия от Delft керамика се продават на търгове и в специализирани магазини по целия свят. Тя също така е популярна като сувенир и декоративен елемент за дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *